Bureau H.F. Jansen en Zonen

For English please see below

Zeldzaam bureau, aan de onderzijde van het blad gemerkt met het merkplaatje H.F. Jansen en Zonen, Amsterdam. Het bureau is vervaardigd uit een hoogstaande kwaliteit palissanderhout met boven de sierlijk gekrulde voet twee kastjes met aan de linkerkant drie laden en aan de rechterkant twee laden. Het ontwerp stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Originele sleutel aanwezig.

De oprichter van het familiebedrijf H.F. Jansen en zonen is Hendrik Fredrik Jansen (1819-1896), geboren in Amsterdam. In 1871 wordt het predicaat ‘Hofleverancier’ toegekend. In de aanvraag noemt Jansen zich ‘kamer- en meubelstoffeerder’. In dat jaar bouwt hij een nieuwe werkplaats en een magazijn aan de Kalverstraat 178.

In 1877 neemt Jansen de meubelfirma Stroobants en Broeckx over, gevestigd aan de Kalverstraat 122. Jansen is inmiddels in staat volledige interieurs met betimmeringen, kamerstoffering en meubelen te ontwerpen en uit te voeren. In de jaren daarna breidt het bedrijf zich zo enorm uit dat het in 1890 aan 170 arbeiders werk verschaft. Daarmee is de firma verreweg de grootste meubelfabriek van Amsterdam.

De meubelen, binnenhuisontwerpen en inrichtingen worden al snel tot in de hoogste kringen zeer gewaardeerd. Op tentoonstellingen en bij wedstrijden worden de inzendingen veelvuldig geprezen. In 1865 wordt de ontvangstzaal van Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht in Amsterdam ingericht en van gordijnen voorzien. Later volgt de inrichting van de regentenkamer van het Roomsch Catholijk Maagdenhuis aan het Spui. De firma voorziet in 1886 de werk- en slaapkamer van koning Willem III in paleis Soestdijk van een nieuwe wandbekleding en levert hiervoor ‘toile imprimé’, een bedrukte linnen stof. Voor de slaapkamer, salon en toiletkamer van prinses  Wilhelmina levert Jansen een ameublement in Louis XVI-stijl van Amerikaans grenenhout. De koninklijke appartementen in het paleis worden van stoffering en meubilering. In 1881 wordt voor prinses Emma de meubilering van het Châlet van het paleis Het Loo verzorgd. In 1888 wordt de Blauwe Salon in paleis Het Loo met zijden pluche behangen. Voor de zitkamer van koningin-regentes Emma wordt in paleis Noordeinde in 1896 een staande lamp met tafelblad geleverd. In 1898 volgt de opdracht de zitkamer van koningin Wilhelmina in laat-achttiende-eeuwse stijl te ontwerpen. Ook de Dameskamer in de op 8 januari 1916 feestelijk geopende Industrieele Club op de Dam (thans Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam) met kristallen kroonluchter is door de firma ingericht.

A rare writing desk by the famed H.F. Jansen & Zonen, Amsterdam. The desk is made of high quality palissander wood with on the decorative curled foot on the left hand side a set of three drawers and on the right hand side a set of two drawers. The design has characteristics from the Amsterdam School and dates from the 1920s. One original key present.

Founded in 1871, the Jansen interior design and furniture factory got many assignments from the Dutch Royal family. Internationally the Jansen Name is associated with ‘Maison Jansen’ from Paris and this company, seen as the first worldwide interior design firm designed for many famous homes including The White House in Washington when John F Kennedy was President. Maison Jansen also  provided services to the royal families of Belgium, Iran and Serbia. By the early 1890s Maison Jansen had established its own manufacturing capacity producing furniture of contemporary design, as well as reproductions, primarily in the Empire styles.

Afmetingen/Measurements: H75 x L150 x W75 cm

Price/Prijs: Verkocht/Sold

(Heb je interesse of een vraag? Neemt u dan hier contact met ons op onder vermelding van de omschrijving van het object).