Clitunno Lamp by Vico Magistretti for Artemide, 1960s

For English please see below

Witte mat vernikkelde messing, opaline glazen vloerlamp, genaamd ‘Clitunno’, ontworpen door Vico Magistretti voor Artemide, jaren 60. De lamp is voorzien van een inwendig matglazen bol die is geproduceerd door “twee plakjes horizontaal te verwijderen uit een bol van gerookt glas die rond een binnenste opaline bol is geplaatst”, ondersteund door een gekruist frame van messing platen die zijn verbonden aan een metalen steel; de grote kap is met vier messing gespen aan het frame bevestigd. Clitunno werd opgenomen in Artemide’s Modern Classics, “een getuige van de eerste tien jaar van Artemide’s geschiedenis en het wereldwijde succes van Italiaans industrieel ontwerp.”. Het eerste productiejaar van deze lamp is 1964. Ontworpen in twee versies: 170 cm hoog met een diameter van 50 cm en een kleinere versie (dit exemplaar) van 165 cm hoog en een diameter van 40 cm.

De Italiaanse architect en industrieel ontwerper Vico Magistretti werd in oktober 1920 geboren in Milaan. Vico was de zoon van een architect. Hij studeerde in 1945 af aan de technische hogeschool in Milaan. Magistretti werd door velen gezien als een van de belangrijkste modernistische ontwerpers uit zijn tijd. Hij leefde en werkte gedurende zijn hele loopbaan in Milaan. Hij begon zijn carrière met het bouwen van woningen, kantoren en een kerk. Vanaf de jaren zestig hield hij zich vooral bezig met interieurontwerp. Hij gebruikte in zijn ontwerpen heldere kleuren en duidelijke lijnen. Het werk van Magistretti is opgenomen in de belangrijkste museumcollecties in Europa en Amerika, waaronder het MoMa in New York. Vico Magistretti overleed in september 2006 op 85-jarige leeftijd in Milaan.

White matte nickel-plated brass, opaline glass floor lamp, model ‘Clitunno’, designed by Vico Magistretti for Artemide, 1960s. The lamp features an internally frosted glass diffuser produced by “horizontally removing two slices from a smoked glass sphere placed around an inner opaline globe”, supported by a crossed brass sheet frame connected to a rigid stem; the diffuser is connected to the frame by four brass clasps. Clitunno was included in Artemide’s Modern Classics, “bearing witness to the first ten years of Artemide’s history and the worldwide success of Italian industrial design.”

Afmetingen/Measurements: H165 x Diameter 40 cm.

Prijs/Price: € 1.195,00

(Heb je interesse of een vraag? Neemt u dan hier contact met ons op onder vermelding van de omschrijving van het object).